BDSM gevoelens

Ik vind de term ‘bdsm gevoelens’ een draak. Een zootje aan elkaar geplakte letters die voor minstens drie verschillende termen moeten staan. Allemaal zelfstandige naamwoorden welteverstaan, behalve misschien de laatste twee die je ook als bijvoeglijke naamwoorden kunt schrijven. Bondage/Dominance/Submission/Sadism/Masochism. Er mist dus een S in de afkorting, maar de twee S’en met een compleet andere betekenis (submission en sadism) worden in het midden van de afkorting samengeperst.

Wat wil het zeggen als je ‘bdsm-gevoelens’ hebt? Volgens mij dat je interesse hebt in, of verlangen naar, dingen die binnen de activiteiten van bondage/dominantie en onderwerping/ sado-masochisme vallen. Maar waarom heet het dan niet bdsm-verlangens?

Ik voel me niet ‘bdsm’. Ik heb trek in roomijs maar geen ‘roomijs-gevoelens’. Ik ben een studente, maar heb geen ‘student-gevoelens’. Sadistische gevoelens, dat woord kan ik snappen. Dat is inderdaad iets dat je voelt op dezelfde manier als je andere emoties voelt. Onderdanige gevoelens, idem. Maar bondage-gevoelens? Ik hou van bondage ja, maar ik kan niet zeggen dat ik me op bepaalde momenten ‘bondage’ voel.

Misschien is de crux wel dat ik val over het feit dat BDSM meestal als een zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, ik vind het raar om puntjepuntjepuntje gevoelens te zeggen als puntjepuntjepuntje een zelfstandig naamwoord is.

Ten tweede, men bedoelt met BDSM gevoelens vaak een soort geaardheid, zoals homoseksualiteit een geaardheid is. Hoewel ik inderdaad denk dat in de meeste gevallen de eigenschap ‘kinky’ erin gebakken zit, vind ik de term BDSM gevoelens daar geen goede uitdrukking van. *

Waarom gebruiken we niet ‘interesse in bdsm’? Waarom gebruiken we niet ‘kinky’, mijn favoriete term omdat het niet beperkt tot een aantal categorieën die ook niet compleet zijn.  Wie heeft er een voorstel voor een mooiere, betere term? Of ben ik gek?

*~*~*

*Goed goed, er zijn mensen die de term “homoseksuele gevoelens” gebruiken. Ik vind zelfs dat geen mooie term hoewel hij taalkundig klopt, maar dat is puur persoonlijke mening.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder bdsm, bondage, fetish, kink, kinky, persoonlijk, sado-masochisme, sm

2 Reacties op “BDSM gevoelens

 1. Voor zover ik weet is bdsm een samenvoeging van 3 afkortingen… B/D, D/s, en S/M … Bondage and discipline, Dominant/Submissive en Sado Masochisme 🙂

  D’r mist dus niks 😉

  x

 2. tickledkink

  Tel even mee: BDSM zijn 4 letters. Alle termen die jij noemt bij elkaar hebben 6 beginletters. Officieel zou de afkorting dus bddssm moeten zijn, maar dat bekt niet lekker, dus heeft de ene of andere Pipo bedacht dat we dat lekker allemaal samenpersen in één draak van een afkorting.

  Bovendien mist deze afkorting bepaalde fetishes die wel met kink te maken hebben, maar niet binnen deze kadertjes vallen. Verder zijn bondage en discipline een beetje bij elkaar gekwakt zodat we fijn een gave afkorting hebben; bondage heeft absoluut geen vanzelfsprekende band met discipline zoals sadisme dat wel met masochisme heeft en zoals dominance dat wel met submission heeft.

  Dus, naar mijn mening mist de afkorting iets en missen de ‘gebiedjes’ die zij afbakent iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s